pátek 11. prosince 2009

Moc a peníze

V každé etapě vývoje lidské společnosti vyžadovalo nabytí moci od nabyvatele různé schopnosti. V pravěkých dobách člověka lovce to mohly být fyzická síla, obratnost, houževnatost atd. V dobách propracovanějších kmenových společenství to mohly být schopnosti šamana. Na dalším stupni složitější a složitější struktury společnosti to byla např. schopnost obchodovat.

Mít moc
Co to ale mít moc znamená? Opět se zde každá společenská etapa liší, ale obecné je všem etapám společné. Člověk, který má moc je schopen usměrňovat dění kolem sebe dle svých záměrů. Velet výpravám, rozhodovat o osudech kmene, stavět obchodní cesty, určovat pravidla chování společnosti aka tvořit pravidla, zákony. Lingvisticky je slovo "moc" odvozeno od slova "moci/smět", stejně jako v angličtině "might", kde je navíc ekvivalentem i slovo "sílá", tedy "power" znamenající "mít sílu" něco vykonat nebo v latině "potento" evokující české "mít potenci(ál)" k něčemu projevujícím se i ve slově "potentát" neboli "mocnář", tedy ten co "může (má potenciál)" vykonávat moc.

Vznik peněz
S globalizací světa, která probíhá od nepaměti, se ale začalo stávat, že se potkali dva mocní lidé, kteří své moci dosáhli každý díky rozdílným schopnostem. Pro jejich dohodu/obchod bylo tedy důležté, aby mohli svoji moc kvantifikovat a poté jí poměřit a to je podle mne prazákladní důvod pro vznik univerzálního platidla, jako univerzálního kvantifikátoru moci. Proto bychom se dnes neměli divit, že majetní lidé jsou mocní. V ideálním případě by totiž ten nejmocnější (ten, který dokázal své schopnosti přetvořit v nejvíc peněz), měl být i nejschopnější, a proto si svojí moc zaslouží. Tedy jeho rozhodnutí jsou, což prokázal při nabývaní své moci, správná a pro zbytek společnosti (která tak schopná nebyla) je logicky výhodné, aby část rozhodnutí dělal i za ni. V mnoha historických etapách bychom našli spoustu příkladů jak tento pricip fungoval a jak se opravdu ti ve svých oborech nejschopnější dostali do čela společnosti a bylo jim umožněno ji vést k jejímu prospěchu.

Dnešní peníze a moc
V dnešní době nám peníze opravdu stále jistým způsobem moc dávají. Ve velké míře jsou to právě ony, které nám umožňují uskutečňovat naše záměry týkající se jak nás, tak našeho okolí. Postavit někde dům totiž předpokládá, že máte moc ho postavit a že jste své moci/peněz k uskutečnění právě tohoto záměru využili. Problémem není tedy to, že peníze lidem přináší moc. V jisté míře je honba za nějakou formou moci zdravá a je přirozeným hybatelem člověka, který neustále optimalizuje a snaží se činit tak, aby jeho podíl na obecné moci zvětšoval a byl pro něj "uspokojivý" (často ekvivalent k "co největší"). Problémem dnešní společnosti je, jakým způsobem umožňuje peníze (tedy také moc) nabývat. Moderními schopnostmi důležitými pro nabytí moci bohužel také bývají podvody, lži a obecně porušování pravidel (ať už zákonných či morálních). Problém je, že takové lidi využívající těchto schopností společnost toleruje. Sice často nadáváme např. na politické elity a jejich chování a prostředky, kterými se k moci dostaly, ale zapomínáme, že tyto lidi vyprodukovala právě naše společnost a že těmto lidem jsme naším chováním, volbou a rezignací na usilování o nápravu stávajícího společenského stavu umožnili v pozici mocných setrvat. Jinými slovy naše většinová společnost začíná být konformní s tím, že jsou to právě tyto výše jmenované a z mého pohledu špatné vlastnosti, jejichž ovládnutí se stalo prostředkem k nabytí moci. Dnes k tomu být mocným tedy nestačí být dost silný na skolení šelmy v případě pravěku nebo býti dobrým rétorem v případě Říma. Dnes jsou vyžadovány schopnosti lhaní, lsti, podvodu a invence při porušování pravidel.

Cesta k nápravě
Musíme změnit, my všichni v naší společnosti žijící, přístup při oceňování lidí. Musíme být schopni vyvtořit mezi sebou takový společenský systém, ve kterém budeme schopni ocenit ty jiné vlastnosti, než kterými se dnešní elity, na které si tak stěžujeme, dostali k moci. Díky bohu jsou stále odvětví a lidé, kteří se k moci dopracovali díky těm lepším a žádoucím schopnostem, ale zdá se mi, že na pozice, ze kterých lze moc uplatňovat nejvíce a ze kterých je možno tvořit výše zmíněná pravidla a zákony, se začínají dostávat výhradně lidé, kteří k usurpování této moci využili pouze vlastností, které jsou veskrze špatné a měli by být ve společnosti nežádoucí.

Jaký máte názor na vztah peněz a moci? Proč se dnes k moci dostávají lidé, u kterých víme, že by takovou moc mít neměli?

Žádné komentáře:

Okomentovat