středa 9. prosince 2009

Udýchaný rozpočet 2010


Dnešní sněmovní schůze by se dala nazvat s ohledem na české politické poměry klasikou. Před několika týdný dojednaný rozpočet na rok 2010, který se zakládal na Janotově balíčku snažícím se alespoň trochu nastavit směřování rozpočtu směrem k úsporám, byl dnes ve směmovně pomocí pozměňovacích návrhů přetvořen k nepoznání.

Nezábranily tomu ani dřívější dohody a těžké vyjednávání, za kterými stálo mnoho politických kompromisů. Levice si uvědomila, že má hlasovací síly na rozdávání, a tak dohody a jednání jako by se nikdy neodehrály. Levice (KSČM, ČSSD, a někdy pár nezařazených) si řekla, že prostě peníze mezi lidi nesmyslně a nekoncepčně rozpustí stůj co stůj (ať mi nikdo neříká, že zatím stojí nějaké ideje, protože protlačené pozměňovací návrhy nedávají z ekonomického hlediska žádnou logiku), a že na konci při hlasování o rozpočtu si nikdo netroufne rozpočet potopit a vystavit tak zemi možnosti rozpočtového provizoria, kterým se dá úpěšně strašit skoro vždycky. Přitom podle mne není rozpočtové provizorium nic strašného. Prostě se jede zhruba podle minulého rozpočtu a když na něco peníze nejsou, tak se to prostě nezaplatí (připadá mi to z běžné ekonomické praxe celkem normální). Vždyť ani schválený rozpočet není nijak závazný. Neexistují žádné sankce za jeho porušování. Je spíš takový průvodce byrokratickými galaxiemi.

Nakonec to dopadlo tak, že klub ODS vyslyšel apel pana premiéra Fischera a tím, že snížil kvórum pro přijetí rozpočtu tak umožnil jeho přijetí hlasy levice. Zdůvodněním bylo ve zkratce to, že navrhovaný rozpočet je strašný, ale že provizorium by bylo ještě horší. ODS tento krok nevyčítám. Mrzelo mě, že TOP 09 (konkrétně Kalousek) se neudržela a krok ODS rovnou odsoudila s komentářem, že za přijmutý rozpočet nese odpovědnost i ODS. Trochu zbytečný výkřik do tmy, myslím. Aby si ale tyto dvě strany nebyly nic dlužny, tak doslova o pár vteřin později označil místopředseda ODS Nečas hlasování TOP 09 proti rozpočtu za nezodpovědné gesto.

Dneska to byl prostě klasický politcký mazec, kdy se opět projevila arogance politiků, jistých si svou mocí a absence jakékoliv konstruktivnější úvahy. Vše bylo samozřejmě  doprovázeno folklorními slovními přstřeklami neobratných řečníků u kterých nevím, jestli se mám smát nad hloupostí jejich autorů, nebo tomu, že do rukou těchto lidí je soustředěna obrovská moc a rozhodování o směřování této země.

Z fobtalové frašky parafrázuji: A Vám se ten rozpočet jako líbil? :)

Žádné komentáře:

Okomentovat